Cena zlata trhá rekordy a nemá v plánu polevit

Vážení investoři a sběratelé,

2 635 USD/oz byl nový rekord zlata (cca 59 400,- Kč).

Před prázdninami jsme psali článek o výhledu ceny zlata na další roky a vše nasvědčuje tomu, že se většina analytiků nemýlila a cena zlata bude dosahovat nových rekordů.

Důvody, proč cena zlata stále roste:

  • Jeden z nejdůležitějších faktorů je snižování úrokových sazeb americké centrální banky (FED - The Federal Reserve System). 
    Cena zlata má povahu se pohybovat protichůdně proti úrokovým sazbám (Pokud se snižují úrokové sazby, cena zlata stoupá a naopak). FED snížil sazby po 4 letech na 4,75 % a půl procentního bodu. 
  • Inflace
    Dlouhodobě vyšší inflace a nedůvěra investorů v její zkrocení nahrává ceně zlata. Green deal bude tlačit na cenu energií a produktů. Přesouvání části výroby zpět do USA a Evropy bude taktéž zvyšovat ceny. 
  • Geopolitické napětí
    Vleklá válka na Ukrajině a pozapomenutá válka Izraele, která nabírá na nové intenzitě má také pozitivní vliv na cenu zlata.
  • Prezidentské volby v USA
    Pokud bude nová vláda podporovat ekonomický růst, důvěra investorů v akciový trh poroste a budou se nakupovat i rizikovější aktiva. Což sníží poptávku po zlatu. Výsledky voleb mohou vést k posílení dolaru a tím naopak ke zvýšení ceny zlata. 

Spousta investorů čeká na pokles ceny zlata a zdá se jim, že je teď příliš vysoká. Tohle je nikdy neusínající otázka, jež se bude stále opakovat. Pořád si živě pamatujeme, když jsme prodávali před několika lety unci zlata za 39 000,- Kč a tehdy už se zdála jako drahá. Na začátku letošního roku, kdy zlato překonávalo hranici 2 000 USD/oz, zvedla se vlna komentářů a názorů, že je nyní čas na prodej drahých kovů a až zlevní, pak je čas na opětovný nákup. Od té doby zajímavá příležitost stále nepřišla a je dost pravděpodobné, že nikdy nepřijde.

Spekulovat na ceně zlata je jako věštění z kávové sedliny a bezpečnější variantou jsou pravidelné nákupy drahých kovů DCA „Dollar cost averaging“. Z dlouhodobého hlediska zlato udržuje kupní sílu úspor a funguje jako bezpečný přístav proti geopolitickým a ekonomickým vlivům. 

V letošním roce nakoupili nejvíce zlata centrální banky a to přes 480 tun. ČNB měla na konci prvního kvartálu ve svých rezervách přibližně 36 tun zlata, což je oproti minulým rokům velké navýšení. Jak se říká: když je zlato dobré pro banky, tak je taky stejně dobré pro lidi. 

Graf vývoje ceny zlata:

zlato 2005-2024

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Zdroj: Kurzy.cz, Freepek.com

Affiliate program