Zlato 3000-5000 USD/oz a stříbro 35-50 USD/oz

Nový rekord zlata 

Tento týden byl opět nový rekord zlata a to přes 2 700 USD/oz. Odhady na cenu zlata a stříbra se liší, ale všichni se shodují na jednom, že aktuálně nejsou důvody k výraznému poklesu, ale spíše vše hraje pro další růst. Hlavní stratég Saxo Bank Ole Hansen vidí cenu zlata příští rok na 3000 USD/oz a na otázku, zda může zlato dosáhnout 5000 USD/oz (cca 116 250 Kč/oz), odpověděl s rychlostí: proč ne?! Před 20 lety se unce obchodovala za 300 dolarů a nyní míříme ke 3 000 dolarů za unci. 

image-proxy

V poslední době zlatu „Pomáhá“ růst: 

  • Napjatá Izraelská situace. Podařilo se zabít vůdce Hamásu Sinvára, ale Izrael nepřestane, dokud neosvobodí všechny rukojmí. Zároveň USA žádá mírová jednání a hrozí odstřihnutím vojenské pomoci, které by mohlo situaci zkomplikovat.
  • Mnoho investorů v poslední době vyvažuje portfolio zlatými rezervami, ať už z důvodu prezidentských voleb v USA nebo geopolitického napětí.

Dlouhodobé faktory pro rostoucí cenu zlata:

  • Snižování úrokových sazeb. Zlato vždy reaguje opačně na snižování sazeb a posiluje.
  • Spousta zemí obchodující s komoditami se snaží „dedolarizovat“ a obchodují v jiných měnách a cenách. Proto jsou v posledních letech centrální banky velmi aktivní v nákupech zlata a zbavují se dolaru. Nižší postavení dolaru hraje ve prospěch zlata.
  • Dlouhodobá inflace a množství vytištěných peněz se postupně promítá do ceny zlata.
  • Vysoké globální zadlužení, které není možné splatit.
  • Potenciální obchodní válka s Čínou.

A stříbro?

Spousta investorů ve světě přemýšlí, zda kupovat zlato, když je cena na vrcholu? Častokrát se rozhodnout nakoupit stříbro, které je cenově velmi nízko a je 85x levnější než zlato. Historické maximum stříbra bylo v roce 2011 a blížilo se až k 50 USD/oz. Odhady na příští rok jsou mezi 35 - 50 USD za troyskou unci a vzhledem k historii to nemusí být nepravděpodobný scénář a stříbro už se nemusí vrátit k původním hodnotám. 

AfterlightImage

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

foto: freepik

Affiliate program